fb

Room(s)

Sobe

Adult(s)

Odrasli

Children

Djeca

Hotel CUE Podgorica > Blogs > Cetinje: Kraljevska prijestonica Crne Gore

Cetinje: Kraljevska prijestonica Crne Gore

Cetinje, kraljevska prijestolnica, grad je u kojem se susrijeću bogata prošlost i živahna sadašnjost Crne Gore. Smješten u slikovitoj dolini ispod planine Lovćen, Cetinje je grad sa bogatom istorijom, živi muzej koji prikazuje bogato kulturno-istorijsko naslijeđe Crne Gore. Sve to na samo 30 minuta vožnje od CUE Podgorica 

Cetinje, The Old Royal Capital of Montenegro

Istorijski značaj Osnivanjem u 15. vijeku Cetinje je ujedno je postalo i centar crnogorske kulture i pravoslavlja. Bilo je sjedište crnogorskih vladara, svjedok političkih previranja i bastion nacionalnog identiteta. Njegove ulice i zgrade hronika su burne, ali i ponosne istorije Crne Gore. 

Arhitektonska čuda Cetinjski manastir, koji datira iz 15. vijeka, stoji kao svjedočanstvo crnogorske otpornosti i vjere. Plavi Dvorac, nekadašnja kraljevska rezidencija, sada služi kao Predsjednička kuća koja predstavlja elegantan dizajn iz 19. vijeka. Biljarda, nazvana po bilijarskom stolu, koji je u Crnu Goru iz Beča stigao 1840. godine.  

Muzeji i Umjetničke Galerije Nacionalni muzej Crne Gore je konglomerat muzeja koji uključuje Istorijski muzej, Muzej umjetnosti i Etnografski muzej, od kojih svaki nudi jedinstven pogled na bogatu umjetničku i kulturnu istoriju Crne Gore. U ovim institucijama nalaze se neprocjenjive kolekcije, od srednjovjekovnih artefakata do moderne umjetnosti, koje prate kulturnu evoluciju Crne Gore. 

Manastir Cetinje Manastir nije samo vjerski centar, već i simbol nacionalnog ponosa. U njemu se nalaze relikvije od velikog značaja, kao što su ruka Ivana Krstitelja i dio Istinskog krsta, što ga čini hodočasničkim mjestom za pravoslavnu hrišćansku zajednicu i zanimljivom stanicom za ljubitelje istorije. 

Cetinje Monastery dating back to the 15th century

Kulturni festivali i manifestacije Cetinje oživljava tokom kulturnih festivala i manifestacija kada se odaje počast crnogorskoj narodnoj tradiciji, muzici i plesu. Ovi događaji su živahan prikaz naslijeđa zemlje, privlačeći i mještane i turiste i pružajući uvid u dušu crnogorske kulture. Prije nekoliko dana svečano je  otvoren bazar „Novogodišnja priča u Prijestonici“ koji će trajati do 8. januara 2024. godine. Organizatori su najavili mnogo koncerata sa domaćim i regionalnim muzičkim zvijezdama.  

Nacionalni park Lovćen, sa svojim veličanstvenim planinskim vrhovima i bujnim šumama, nudi prijatan bijeg iz grada. Park nije samo prirodni biser, već ima i kulturni značaj. U njemu se nalazi Njegošev mauzolej, spomenik jednoj od najcjenjenijih ličnosti Crne Gore, Petru II Petroviću-Njegošu. 

Mausoleum on top of Mount Lovćen

Kulinarski užici Cetinje obećava očaravajuće putovanje kroz gastronomsko naslijeđe Crne Gore. Region je poznat po Njeguškom siru i pršutunajpopularnijim lokalnim crnogorskim proizvodima, koji oduševljavaju sve ljubitelje hrane. Ove delikatese, sa jedinstvenim ukusima, predstavljaju spoj prirodnih bogatstava regije i tradicionalnih kulinarskih praksi. 

Cetinje, as can be seen from a top Lovćen

Putovanjem kroz Cetinje uranjate u samo srce Crne Gore. Njegove ulice su oličenje bogate istorije cijele nacije. Svaka zgrada i pejzaž pričaju svoju priču. Dok obilazite ovaj očaravajući grad, bogatite svoje iskustvo boraveći u hotelu CUE Podgorica, izvanrednom smještaju u blizini Cetinja, na svega 20 minuta vožnje. Spoj istorijskog značaja i prirodnog sjaja Cetinje čini nezaobilaznom destinacijom u Crnoj Gori, zato ne čekajte i rezervišite vaš boravak u CUE Podgorica već danas. 

SHARE THIS STORY