fb

Room(s)

Sobe

Adult(s)

Odrasli

Children

Djeca

Hotel CUE Podgorica > Uncategorized @me > Top 10 atrakcija u Crnoj Gori

Top 10 atrakcija u Crnoj Gori

Dobrodošli na naš blog! Danas vam predlažemo top 10 atrakcija u Crnoj Gori, skrivenom dragulju na Balkanu! Ova mala zemlja smještena u jugoistočnoj Evropi nudi spektakularne pejzaže, bogatu istoriju i jedinstveno kulturno iskustvo. Ako planirate putovanje u Crnu Goru, ovo su neke od aktivnosti koje bi trebalo da dodate na vašu to-do listu. 

1. Istražite Bokokotorski zaliv

Bokokotorski zaliv, poznat kao i najjužniji fjord u Evropi, je zadivljujuće čudo prirode koje ne smijete propustiti. Zaliv je okružen strmim planinama i prošaran živopisnim srednjovjekovnim gradovima, kao što su Kotor i Perast. Zaliv možete istražiti brodom ili iznajmiti kajak kako biste se upoznali sa planinskim predjelima ove bajkovite obale, a naša preporuka je posjeta idiličnim ostrvima Gospe od Škrpjela i Sveti Đorđe. 

2. Upoznajte se sa crnogorskom kuhinjom

Crnogorska kuhinja je ukusna fuzija mediteranskih i balkanskih ukusa. Isprobajte lokalne specijalitete kao što su njeguška pršuta, kačamak  i ćevapi, kao i svježi morski plodovi iz Jadranskog mora. Crna Gora je poznata po domaćim kvalitetnim vinima, među kojima se posebno izdvaja Vranac, nepogriješiv izbor za sve ljubitelje crvenog vina. Da uživanje bude potpuno, predlažemo vam priganice koje se obično služe uz domaći sir, med ili džem. 

3. Planinarenje kao idealan način za istraživanje nacionalnih parkova

Crna Gora je blagoslovena netaknutom prirodom, a fascinantni nacionalni parkovi pružaju odlične mogućnosti za aktivnosti na otvorenom. Nacionalni park Durmitor, smješten na sjeveru Crne Gore, nalazi se na listi Uneskove svjetske zaštite i predstavlja pravi raj za ljubitelje prirode i planinarenja. Njegovi oštri vrhovi, brojna lednička jezera, kao i guste šume će vas zadiviti i zaintrigirati. Kanjon rijeke Tare, poznat i kao „evropski Veliki kanjon Kolorada“, pružiće vam uzbudljivo splavarenje, dok se Nacionalni park Biogradska gora može pohvaliti sa jednom od posljednjih prašuma u Evropi i očaravajućim Biogradskim jezerom. 

4. Crnogorcima je gostoprimstvo lajtmotiv

Jedna od najljepših uspomena koje ćete ponijeti iz Crne Gore je srdačno gostoprimstvo lokalnog stanovništva.  Crnogorci su čuveni po svojoj ljubaznosti i toplini. Iskoristite svaku priliku da stupite u kontakt sa lokalcima, upoznajte se sa kulturnim nasljeđem Crne Gore, kao i crnogorskom tradicijom i načinom života.  Posjetite tradicionalna sela, raspitajte se za festivale ili jednostavno započnite razgovor sa ljubaznim Crnogorcima koje ćete sresti na svojim putovanjima. Nemojte se iznanaditi ako budete pozvani da probate domaću rakiju ili ako budete počašćeni sa nekim tradicionalnim jelom, jer gostoprimstvo je čvrsto utemeljeno u crnogorskoj tradiciji.  

5. Otkrijete živopisne seoske predjele Crne Gore

Zadivljujući pejzaž Crne Gore će vam pružiti očaravajuće vidike na svakom koraku i učiniti vašu vožnju živopisnijom. Iznajmite automobil i uputite se u pustolovinu na kojoj ćete otkriti čuvene serpentine Lovćena i uživati u panoramskom pogledu na Bokokotorski zaliv sa čuvenog Njegoševog mauzoleja. Još jednu atrakciju doživjećete posjetom magičnog Pivskog jezera, najvećeg vještačkog jezera u Crnoj Gori koje će vas oduševiti svojom tirkiznom bojom. 

6. Podignite adrenalin na kanjonu rijeke Tare

Za sve entuzijaste, posjeta kanjonu rijeke Tare je obavezna. Ovaj kanjon se nalazi na Uneskovoj listi svjetske zaštite i predstavlja najdublji kanjon u Evropi. Ne propustite priliku da doživite rafting na rijeci Tari, čiji moćni brzaci će dodatno podići vaš adrenalin. Oni hrabriji se mogu odlučiti za kanjoning, koji će to intezivno i uzbudljivo iskustvo pamtitti po spuštanju niz vodopade kao i prolasku kroz uske kamene tjesnace 

7. Udobno i ležerno putovanje po Skadarskom jezeru

Skadarsko jezero, najveće jezero na Balkanu predstavlja pravi raj za obožavaoce prirode.  Jedan od najboljih načina da istražite ovo jezero je da rezervišete krstarenje jezerom. Na ovom izletu bićete okruženi bujnom vegetacijom, stjenovitim liticama i živopisnim selima.  Jezero ima bogatu i raznovrsnu floru i faunu, a tokom vožnje ćete biti u prilici da vidite pelikane, kormorane i čaplje.  Posjetite ostrvo Grmožur, na kome se nalazi manastir iz 14. vijeka i upoznajte se sa istorijom i legendama koje se vezuju za ovaj kraj.  

8. Doživite osjećaj slobode na Adi Bojani

Ada Bojana, smještena na ušću rijeke Bojane, je ostrvo poznato po savršenim plažama u obliku trougla. Ostrvo je popularno među ljubiteljima vodenih sportova, sa idealnim uslovima za kitesurfing Za ljubitelje hrane, Ada Bojana nudi brojne restorane u kojima možete uživati u svježim morskim plodovima i specijalitetima koji su karakteristični za ovaj kraj. Osim toga, Ada Bojana je savršen izbor i za sve one koji uživaju u jahanju, sa stazama uz plažu koje pružaju zanimljiv način za istraživanje ovog kraja. Ovo ostrvo je jedinstvena destinacija koja kombinuje spokojnu ljepotu i sportske aktivnosti na otvorenom. 

9. Podmladite sva svoja čula na čarobnim plažama Jadranskog mora

Crna Gora se može pohvaliti obalom koju karakteriše azurno plava boja Jadranskog mora i brojne slikovite plaže. Od pješčanih plaža do šljunčanih uvala, Jadransko more će zadovoljiti svačiji ukus. Posjetite popularna primorska mjesta kao što su Budva, Sveti Stefan i Petrovac, koja su poznata po prelijepim plažama, kristalno čistom moru i živahnom noćnom životu. Možete se odlučiti i za istraživanje izdvojenih plaža na poluostrvu Luštica koje će vam pružiti spokojne trenutnke i nezaboravno iskustvo 

10. Kulturno-istorijski značaj Crne Gore

Informišite se o bogatom istorijskom i kulturnom nasljeđu Crne Gore i saznajte koliki značaj je Cetinje, istorijska prijestonica Crne Gore imalo kroz vjekove. Šetnja šarmantnim ulicama ovog istorijskog grada pružiće vam osjećaj kad da se hodate kroz prošlost. Na Cetinju se nalazi nekoliko muzeja i drijevnih manastira, koji opravdavaju reputaciju ovog grada kao kulturnog centra Crne Gore. Narodni muzej, sa svojim obimnim zbirkama, pruža uvid u fascinantnu prošlost zemlje, dok je Cetinjski pravoslavni manastir zbog svog arhitektonskog i duhovnog značaja nezaobilazna lokacija tokom posjete ovog grada. Smješten u podnožju planine Lovćen, Cetinje nudi i predivne prirodne ljepote koje upotpunjuju imidž kulturnog blaga Crne Gore. Cetinje je raskrsnica na kojoj se ukrštaju istorija, kultura i priroda, omogućavajući posjetiocima spektakularno iskustvo.  

Ovih top 10 atrakcija u Crnoj Gori su samo djelić bogastva koje čarobna Crna Gora nudi svojim posjetiocima. Sa širokim dijapazonom lokacija, bogatom istorijom i drijevnim ruševinama, Crna Gora će zadovoljiti svačiji ukus. Informišite se o bogatoj kulturnoj baštini ove zemlje, isprobajte lokalne specijalitete, uspostavite poznannstvo sa ljubaznim lokalcima koji će vam sa zadovoljstvom prikazati svu nestvarnu ljepotu sa kojoj Crna Gora raspolaže. Oznaćite Crnu Goru na svojoj mapi i spremite se za nezaboravnu avanturu u ovom mediteranskom biseru. 

SHARE THIS STORY