fb

Room(s)

Sobe

Adult(s)

Odrasli

Children

Djeca

Hotel CUE Podgorica > Blogs > Manastir Ostrog

Manastir Ostrog

Podgorica, grad smješten u samom srcu Crne Gore, očarava posjetioce jedinstvenim spojem modernosti i bogate istorije. Na samo 42 kilometra od hotela CUE Podgorica nalazi se jedan od najznačajnijih pravoslavnih manastira u Evropi, Ostrog, koji utjelovljuje duh i arhitektonsku originalnost regije.  

Ovaj blog zadire dublje u istoriju, ljepotu i trajnu privlačnost te svetinje, pozivajući goste da krenu na putovanje koje prevazilazi sam turizam, i donosi nevjerovatna predanja.  

Manastir Ostrog u Crnoj Gori

Legenda o manastiru Ostrog 

Manastir Ostrog osnovan je u 17. vijeku u čast Svetog Vasilija Ostroškog, čije se mošti tamo i danas čuvaju. Smješten na Ostroškoj gredi, litici na 900m iznad doline Zete, poznat je i kao „čudo Svetog Vasilija “, jer se i danas postavlja pitanje kako je počela njegova izgradanja.  

Prema predanju, Sveti Vasilije, tada episkop hercegovački, izabrao je naizgled nepristupačnu liticu kako bi uspostavio monaško utočište. Ta odluka nije bila samo svjedočanstvo njegove vjere, već i strateški potez u zaštiti manastira od osmanskih invazija, pošto je prethodno uništen manastir Tvrdoš kod Trebinja. Danas je manastir Ostrog jedna od najposjećenijih svetinja na ovim prostorima, koja privlači milione hodočasnika i turista godišnje, raznih vjera i nacija.  

Manastir unutar Ostroške Grede

Arhitektonsko Čudo i Duhovni Centar 

Manastir Ostrog sastoji se od Gornjeg i Donjeg manastira.
Do Gornjeg se dolazi vijugavom planinskom stazom, koja pored toga što je lijek za dušu, pruža nevjerovatan pogled na bujne zelene doline Bjelopavlića. Tu je smještena Crkva Časnog Krsta u kojoj se čuvaju relikvije Svetog Vasilija, okružene freskama koje pripovijedaju načela i tajne pravoslavne vjere. Za sve koji žele da uđu, važno je znati da je neophodno pokriti ramena, i obući dugu suknju, odnosno, pantalone. Za one koji žele da tu provedu noć, spremne su vreće za spavanje.  

Donji manastir je smješten u podnožju planine, usred mirnog pejzaža koji inspiriše na meditaciju i mir. Od Gornjeg je udaljen 2 kilometra. Tu se nalazi Crkva Svete Trojice izgrađena 1824. Godine, kao i manastirski konaci, koji su sastavni dio života monaške zajednice, koja dočekuje posjetioce raširenih ruku i toplog srca. 

Manastir Ostrog tokom sunčanog dana

Hodočašće u Manastiru Ostrog 

Sveti Vasilije Ostroški, poznat je kao veliki čudotvorac, o čijim se čudotvornim djelima priča i među ljudima drugih vjeroispovijesti. Slava manastira se obiljeđava 12. maja, kada se tradicionalno organizuje hodočašće iz raznih krajeva Crne Gore, prilikom čega mnogi vjernici od Donjeg do Gornjeg manastira hodaju bosi.

Manastir Ostrog tokom sunčanog dana

Inspiracija za to leži u pričama i predanjima koje govore o tome kako je Sveti Vasilije Ostroški izliječio bolesne. Hodočašće prevazilazi vjerske granice, privlačeći posjetioce iz cijelog svijeta, privučene pričama o posredovanju Svetog Vasilija i opipljivom osjećaju mira na tom mjestu. 

Manastir Ostrog u Crnoj Gori

Da bi bilo jasno zašto je manastir Ostrog jedna je od najznačajnijih i naposjećenijih svetinja u Evropi, potrebno ga je posjetiti. Tu se prepliću arhitektura, istorija i duhovnost, što pruža nezaboravno iskustvo. Zato je preporuka za goste CUE Podgorica hotela da ga posjete, što mogu učiniti svakog dana u terminu od 6 sati ujutro, do 22 sata, do kada je otvoren za posjete.  

SHARE THIS STORY