fb

Room(s)

Sobe

Adult(s)

Odrasli

Children

Djeca

Hotel CUE Podgorica > Blogs > Nacionalni park Biogradska gora

Nacionalni park Biogradska gora

Landscape of Biograd Lake, Montenegro

U srcu Crne Gore, Nacionalni park Biogradska Gora izdiže se kao oaza prirodne ljepote. Ovaj biser, jedna od posljednje tri evropske prašume, nudi jedinstven spoj ekološke raznolikosti, kulturnog naslijeđa i pejzaža. Razmišljate o odlasku na odmor u Crnu Goru? Podgorica je savršeno mjesto za boravak zbog svoje centralne pozicije i blizine svim ostalim regijama Crne Gore. Preporučujemo vam da odsjednete u CUE Podgorica, jednom od najboljih hotela u zemlji. 

Stream near the Virgin Rainforest of Biogradska Gora, Montenegro

Drevne šume Biogradske Gore 

Najupečatljivija karakteristika Biogradske gore je njena netaknuta prašuma. Park je dom drveća koje je staro više od 500 godina, sa krošnjama koje svjedoče njegovoj istoriji i ljepoti. Dok šetate ovim drevnim šumama, koračate vjekovima netaknutim stazama. Biogradska Gora je raj za botaničare, sa preko 2000 biljnih vrsta, od kojih su neke endemske. 

Park nije samo raj za ljubitelje biljaka, već i utočište za divlje životinje. U njemu se nalazi raznovrsna fauna, uključujući rijetke evropske mrke medvjede, vukove i preko 150 vrsta ptica. Raznoliki ekosistem prepun je prelijepih pejzaža – bujnih šuma i idiličnih jezera. 

Panoramic View of Biogradsko Lake in Montenegro

Srce parka: Biogradsko jezero

U centru parka se nalazi očaravajuće Biogradsko jezero. Okruženo šumarcima, savršeno je mjesto za piknike, fotografisanje ili uživanje u spokojnosti prirode. Kristalno čisto jezero odražava okolne planine i nebo, stvarajući bajkovitu atmosferu. 

Planinarenje u parku  

Za avanturiste i sportiste, Biogradska gora nudi brojne pješačke staze. One se kreću od laganijih putanja oko Biogradskog jezera do zahtjevnijih staza uz okolne planinske vrhove. Svaka staza pruža jedinstven uvid u raznolike ljepote parka. Za one koji traže uzbudljivije iskustvo, brdski biciklizam i kampovanje takođe su popularne aktivnosti. 

Kulturna baština 

Park se ne ističe samo po prirodnim ljepotama, već i po svom kulturnom bogatstvu. Posjetioci mogu istražiti tradicionalne drvene kolibe, poznate kaokatuni”, koje još uvijek koriste lokalni pastiri. Ove kolibe pružaju uvid u način života i tradiciju crnogorskih gorštaka. 

Održivi turizam 

Biogradska gora model je održivog turizma. Uprava parka neumorno radi na očuvanju tog prirodnog čuda, a istovremeno ga čini dostupnim posjetiocima. Posjetom ne samo da uživate u njegovoj ljepoti, već i doprinosite njegovom očuvanju. 

Bilo da ste ljubitelj prirode, kulture ili avanture, Nacionalni park Biogradska gora u Crnoj Gori nudi nešto za svakoga. Kako biste na najbolji mogući način iskoristili posjetu, unaprijed planirajte smještaj i aktivnosti u parku. Ne zaboravite poštovati prirodno okruženje i ne ostavljajte tragove svoje posjete.  

Godišnja karta za svih pet nacionalnih parkova je 13,50 eura i možete je kupiti ovdje. 

SHARE THIS STORY