fb

Room(s)

Sobe

Adult(s)

Odrasli

Children

Djeca

Hotel CUE Podgorica > Blogs > Od planinskih vrhova do dolina: Sveobuhvatni vodič kroz crnogorske nacionalne parkove

Od planinskih vrhova do dolina: Sveobuhvatni vodič kroz crnogorske nacionalne parkove

Nacionalni parkovi Crne Gore svjedoče o nevjerovatnim prirodnim ljepotama zemlje, pokazujući raznolik spektar pejzaža, od visokih vrhova i dubokih kanjona do mirnih jezera i gustih šuma. Dok zalazite u srce Crne Gore, dočekaće vas pet veličanstvenih i unikatnih parkova, od kojih svaki nudi jedinstven uvid u ekologiju zemlje. Ova prirodna utočišta, iako različita po terenu i iskustvima, kolektivno oslikavaju posvećenost Crne Gore očuvanju svojih prirodnih blaga za buduće generacije. Pridružite se CUE Podgorica dok se upoznajemo sa ovim čudima prirode.

Nacionalni parkovi Crne Gore: Nasljeđe planine Lovćen

Smješten unutar prostranih 6.220 hektara, park se može pohvaliti raznolikom nadmorskom visinom koja se kreće od skromnih 939 metara do ogromnih visina od 1.749 metara nadmorske visine. Dominantni pejzaži su veličanstveni vrhovi Štirovnika, koji ponosno stoji na 1.749 metara, i Jezerski vrh, sa impresivnom nadmorskom visinom od 1.657 metara. Lovćen je od 1952. godine nagrađen prestižnom titulom nacionalnog parka, što svjedoči o njegovoj nevjerovatnoj prirodnoj ljepoti i kulturnom značaju.

Mjesta koja treba posjetiti u blizini Lovćena

Putovanje do Lovćena je nepotpuno bez posjete Cetinju, prijestonici Crne Gore. Smješteno na obroncima veličanstvenog Lovćena, Cetinje je centar crnogorske kulture i istorije. Često nazivan „glavnim gradom kulture“, sa mnoštvom muzeja putnicima pruža uvid u dušu Crne Gore.

Ivanova Korita, slikovito naselje, savršeno je mjesto za porodični izlazak s aktivnostima koja mogu da prijaju i mlađima i starijima.

Areal view of the Mausoleum of Petar II Petrović Njegoš on Lovćen Mountain in Montenegro.

Dragulj Crne Gore: Mauzolej Petra II Petrovića Njegoša

Kada posjetite Jezerski Vrh, dočekaće vas crnogorski ponos – mauzolej Petra II Petrovića Njegoša. Uspon od 461 stepenice odvešće vas do vidikovaca koji pružaju nestvarne panoramske poglede. Tako možete  vidjeti Bokokotorski zaliv, Skadarsko jezero, a kada je vedro, i Jadransko more. Ispred mauzoleja stoje skulpture, odnosno karijatide, renomiranog umjetnika Ivana Meštrovića,  koje prikazuju snažne crnogorske žene. Unutrašnjost mauzoleja krasi trezor sa mozaikom od 200.000 pozlaćenih pločica.

Lovćen, sa istorijom i pozicijom koja oduzima dah, stoji kao svjetionik crnogorskog ponosa. Kada napustite planinu, povratak obećava duh Lovćena, koji vas nikada neće napustiti.

Lake Skadar, one of Montenegro National parks.

Nacionalni parkovi Crne Gore: Skadarsko jezero

Smješteno između Crne Gore i Albanije, Skadarsko jezero najveće je jezero na Balkanskom poluostrvu i centar biodiverziteta i kulturnog bogatstva.

Sa sezonskim prostranstvom u rasponu od 370 km² ljeti, do 540 km² zimi, jezero se stalno mijenja i uvijek oduševljava.

Aktivnosti na jezeru

Nacionalni parkovi Crne Gore nude mnoštvo aktivnosti, pa ni Skadarsko jezero nije izuzetak. Započnite jutro u mirnoj atmosferi, osluškujući ples zelenih lokvanja. Ako se pobudi avanturizam, istražite netaknute vode jezera uz veslanje na dasci ili se upustite u očaravajuće izlete brodom na istorijska ostrva, gdje vas čekaju drevni manastiri i tvrđave, uključujući i zadivljujući bivši turski zatvor Grmožur.

Za one koji vole avanture na kopnu, park nudi odlične terene za hajking i trekking. Štaviše, sa svojih 280 vrsta ptica, uključujući i rijetkog dalmatinskog pelikana, Skadarsko jezero je raj za ljubitelje ptica, posebno tokom jesenjim i zimskih sezona posmatranja ptica.

 

Uronite u kulturu i istoriju jezera

Skadarsko jezero nije samo njegova očaravajuća priroda. Ono je takođe i čuvar crnogorske kulture i istorije.

Jedno od savršenih mjesta za izlet je Rijeka Crnojevića, prepuna istorijskih priča, zanimljivosti i predivnih pejzaža. Lokalne krčme vas dočekuju sa sušenim šaranom, dimljenom plavom ribom i čašama lokalnog vina. Šaran pečen sa suvim šljivama i jabukama je nešto što definitivno morate probati!

Očuvanje nacionalnih parkova Crne Gore

Nacionalni park Skadarsko jezero ima ogroman ekološki značaj. Označen kao važno područje za ptice (IBA) 1989. godine, takođe je usvršten u Ramsarsku listu močvara od međunarodnog značaja 1995. godine. Kao jedan od Nacionalnih parkova Crne Gore, stoji kao dokaz posvećenosti zemlje očuvanju svog prirodnog naslijeđa.

Kada krenete na putovanje da istražujete nacionalne parkove Crne Gore, obavezno posjetite Skadarsko jezero koji će vas zasigurno očarati pričama i pejzažima.

Nacionalni parkovi Crne Gore: Biogradska gora

Smješten između rijeka Tare i Lima, raskošni Nacionalni park Biogradska gora predstavlja srce crnogorske planinske regije Bjelasica. Sa prostranstvom od preko 54 kvadratnih kilometra, nosi istaknutu titulu jedne od posljednje tri prašume u Evropi. Drevno utočište izaziva strahopoštovanje i posjetiocima nudi uvid u netaknutu prirodu.

Smaragdne vode i bujne šume

Biogradska gora, koja se prostire na 5.650 ha (13.961 hektara), najmanji je nacionalni park u Crnoj Gori, ali je njegov značaj beskonačan. Njegova prašuma stoji kao živi muzej, sa drvećem starim pola milenijuma. Posvećenost očuvanju parka je vidljiva u njegovoj istoriji, sa zaštitama koje datiraju iz 1878. godine kada je kralj Nikola zabranio komercijalnu eksploataciju njegove dragocjene šume.

Jedna od značajnih atrakcija parka je Biogradsko jezero. Kao najveće od šest ledničkih jezera u parku, njegove mirne vode odražavaju guste šume i planinske vrhove koji ga okružuju. Obale Biogradskog jezera pružaju avanturu ili opuštanje iskusnim planinarima ili onima koji traže mirno i opuštajuće okruženje.

Lake biograd in Montenegro national park Biogradska Gora.

Aktivnosti u parku

Među nacionalnim parkovima u Crnoj Gori, Biogradska gora se ističe svojom raznolikošću. Tu možete isprobati mnogo toga, od planinskog biciklizma i planinarenja, do aktivnosti na vodi na obalama Biogradskog jezera, poput vožnje kajakom i čamcem.

Za one koji žele iskusiti tradicionalnu hranu regiona, obližnji eko katuni služe jedinstvena jela, kao što je kačamak u kombinaciji s domaćim kiselim mlijekom, pružajući autentično crnogorsko iskustvo.

Nacionalni park Biogradska gora obećava nezaboravan doživljaj. Bogat istorijom, biodiverzitetom i prirodnim ljepotama, poziva putnike da uživaju u njegovom nevjerovatnom šarmu. Bilo da ste u potrazi za avanturom, mirom ili pak oboje, ovaj park obećava putovanje koje nećete zaboraviti.

Mountain lake at Durmitor national park in Montenegro.

Nacionalni parkovi Crne Gore: Durmitor

Smješten u srcu Dinarida, Nacionalni park Durmitor jedan je od najljepših prirodnih čuda Crne Gore. Veličanstvena planina Durmitor ima preko pedeset vrhova koji bacaju sjenku na našu prelijepu zemlju, pa ova UNESCO-va svjetska baština nudi niz avantura.

Očaravajući pejzaž

Gdje god da se okrenete, čeka vas veličanstven pejzaž. Od vrha Bobotov kuk, koji stoji na 2.523 metra, do očaravajućeg kanjona rijeke Tare, koji je ujedno najdublji i najljepši u Evropi, do 18 ledničkih jezera oko vrhova Durmitora, koja se često nazivaju „planinskim očima” i koja čisto i jasno blistaju, nudeći mirna mjesta za šetnju i opuštanje.

Avanture u parku

Avanturistički entuzijasti će ovdje imati najviše izbora. Bilo da se radi o raftingu rijekom Tarom, istraživanju misterija skrivenih u Ledenoj pećini ili kanjoningu kroz Nevidio, Durmitor obećava adrenalin na svakom koraku.

Osim prirodnih čuda, Durmitor je takođe poznat po istoriji i mitovima. Drevni srednjovjekovni nadgrobni spomenici, iliti stećci, šapuću priče iz prošlosti, dok legende govore o ljekovitim svojstvima izvora vode Savina.

Ziplajn preko kanjona Tare i slikovita vožnja žičarom do Savinog Kuka, dodaju još jedan sloj uzbuđenja ovom raznolikom nacionalnom parku.

Raj za floru i faunu

Dok Durmitorski pejzaži osvajaju oči, njegov biodiverzitet osvaja srca. U parku živi bezbroj vrsta, uključujući i ugroženog Dunavskog lososa. Sa jedinstvenim spojem mediteranske i alpske mikroklime, nije ni čudo što je Durmitor dobio status UNESCO-ve svjetske baštine.

Usred svih aktivnosti i avantura, odvojite malo vremena da udahnete svjež planinski vazduh i pustite da vas ljepota Nacionalnog parka Durmitor ponese.

Nacionalni parkovi Crne Gore: Prokletije

Nazvan “Prokletije”, ovaj nacionalni park stoji u potpunoj suprotnosti sa svojom nomenklaturom. Sakriven u sjeveroistočnom uglu Crne Gore, ovaj park je raj koji obećava nezaboravne avanture. Vijenac poznat i kao „Alpi južne Evrope“, možda je jedno od najpotcjenjenijih čuda Crne Gore.

Prokletije obuhvataju površinu od 1.660 hektara i predstavljaju vrhunac prirodne raskoši Crne Gore. To je mjesto gdje je najviši vrh zemlje, Zla Kolata, koji stoji na 2.534 metra nadmorske visine, izazivajući planinare svojom impozantnošću.

View of Prokletije Mountains in Montenegro.

Aktivnosti na planini

Sa preko 20 vrhova koji prelaze 2.500 metara, uz kanjon rijeke Grlje, park nudi uzbudljive i raznolike avanture za one koji su dovoljno odvažni da se izbore sa njegovim terenom.

Osim impozantnih vrhova i kanjona, Nacionalni park Prokletije može se pohvaliti mirnim mjestima, oličenim u jezeru Hrid, takozvanom Jezeru sreće. Ovo jezero u obliku srca, osim što je prirodno čudo, takođe je poznat po legendama o šumskim vilama, koje upućuju na magičnost jezera koje ispunjava želje. Priče o romantičnim prosidbama u blizini Ali-pašinih izvora i snaga izgovorenih “da” doprinose magiji parka.

Kao najmlađi nacionalni park u Crnoj Gori, Prokletije imaju preko 1.700 biljnih vrsta, što ovaj park čini idealnom lokacijom za sve zainteresovane botaničare.

Uranjajući duboko u srce Balkana, nacionalni parkovi Crne Gore otkrivaju mnoga čuda sa kojima se malo koja zemlja svijeta može mjeriti. Svaki park prikazuje sirovu i neukroćenu ljepotu Crne Gore na svoj unikatni način. Dakle, šta čekate, rezervišite smještaj u CUE Podgorica i počnite da planirate uzbudljivu avanturu.

Godišnja karta za ulazak u svih pet nacionalnih parkova je 13,50 eura i možete je kupiti ovdje.

 

SHARE THIS STORY