fb

Room(s)

Sobe

Adult(s)

Odrasli

Children

Djeca

Hotel CUE Podgorica > Blogs > Stari grad Podgorica: Hronika glavnog grada Crne Gore

Stari grad Podgorica: Hronika glavnog grada Crne Gore

Usred gužve podgoričkih živahnih ulica, Stari gradski okrug, Stara Varoš, stoji kao čuvar prošlosti, tiho odjekujući eru kada su Osmanlije vladale ovim dijelom Balkana. Danas, ovaj istorijski kvart, sa svojom ljepotom i trajnim znamenitostima, poziva i mještane i posjetitelje CUE Podgorica da prošetaju njegovim ulicama. 

Stara Varoš: Osmansko naslijeđe 

Istorijsko jezgro Podgorice, poznato kao Stara Varoš, mreža je uskih, vijugavih ulica koje odjekuju pričama o prošloj eri, eri kada se uticaj Osmanskog carstva proširio duboko na Balkan, ostavljajući neizbrisiv trag na arhitekturu, kulturu i način života grada. Ovaj kvart, sa svojim autentičnim osmanskim zgradama, drevnim džamijama i tradicionalnim kamenim kućama, ostaje istorijski centar Podgorice, nudeći snažan kontrast savremenom pejzažu grada koji ga okružuje. 

Stara Varoš: The Ottoman Legacy 

The historic core of Podgorica, known as Stara Varoš, is a network of narrow, winding streets that echo with the tales of a bygone era, an era when the Ottoman Empire's influence extended deep into the Balkans, leaving an indelible mark on the city's architecture, culture, and way of life. This quarter, with its authentic Ottoman buildings, ancient mosques, and traditional stone houses, remains a vibrant heart of Podgorica, offering a stark contrast to the contemporary cityscape that surrounds it.

Očuvanje Stare Varoši svjedoči o poštivanju prošlosti Podgorice i njenoj posvećenosti očuvanju kulturnog identiteta koji se oblikovao tokom vijekova. Posjetitelji su privučeni ovom kvartu ne samo zbog njegove arhitektonske ljepote, već i zbog osjećaja kontinuiteta i povezanosti koju nudi. Šetnja kroz Staru Varoš je kao koračanje kroz portal u drugo vrijeme, gdje gužva modernog života ustupa mjesto spokojnim ritmovima istorije, omogućavajući čovjeku da doživi trajni duh Podgorice. 

Sahat Kula 

Na horizontu Starog grada dominira Sahat Kula, toranj sa satom, ostatak osmanske arhitekture iz 17. vijeka. Idalje uspravan, uprkos starosti, postao je više od spomenika mjerenja vremena; to je simbol izdržljivosti grada. Sahat kula je svjedočila mnogim transformacijama Podgorice, služeći kao istorijski svjetionik koji je vidio kako grad raste od osmanskog pograničnog grada do uspješne prijestonice Crne Gore. 

Clock Tower in the Podgorica Old Town

Stari most na Ribnici 

Još jedno blago Starog grada je Stari most u Ribnici, most iz osmanskog doba koji se nadvija nad rijekom Ribnicom. Ovaj kameni most, svojim robusnim lukovima i bezvremenskim dizajnom, vekovima povezuje dvije strane Stare Varoši, djelujući kao kanal ne samo za pešački saobraćaj, već i za protok ideja i kulturnu razmenu. To je popularno mjesto za opuštajuće i spokojne trenutke, pružajući slikovit pogled na rijeku i opipljivu vezu s podgoričkom prošlošću. 

Ribnica Bridge in Stara Varoš, Podgorica

Stari Grad  

Nadomak Ribnice i mosta nalazi se stara tvrđava koju su izgradili Turci u 15. Vijeku, a koja se zvala Stari Grad, o čemu je pisao Marko Miljanov u djelu “Primjeri čojstva i junaštva”.  Iako je veći dio građevine podlegao vremenu, ruševine nude dirljiv podsjetnik na srednjovjekovno naslijeđe Podgorice i strateški značaj grada tokom vijekova. Tokom istorije i raznih previranja tvrđava je nosila brojna imena, poput Ribnice,  Birziminijuma,  Nemanjinog grada i Podgoričke tvrđave.   

Posjetitelji Starog Grada mogu istražiti ruševine i zamisliti tvrđavu na svom vrhuncu. Danas nudi jedinstvenu pozadinu za kulturne događaje i mirno mjesto za posjetioce da promišljaju o slojevima istorije koji definišu Podgoricu. 

 

Ribnica Bridge in Stara Varoš, Podgorica

Stari grad Podgorica, sa svojim spojem osmanlijske i srednjovjekovne crnogorske arhitekture, stoji kao dokaz višestrukog identiteta grada. Za one koji odvoje vrijeme da istraže ove istorijske ulice, Stara Varoš nudi putovanje kroz vijekove, otkrivajući bogatu tapiseriju kultura koje su oblikovale Podgoricu u živopisan grad kakav je danas. Rezervišite smještaj u CUE Podgorica već danas i posjetite ovaj veličanstveni Stari Grad.  

SHARE THIS STORY