fb

Room(s)

Sobe

Adult(s)

Odrasli

Children

Djeca

Hotel CUE Podgorica > Blogs > Blago Crne Gore: Top 5 kulinarskih poslastica i zanata

Blago Crne Gore: Top 5 kulinarskih poslastica i zanata

Mi Crnogorci beskrajno smo ponosni na našu jedinstvenu kuhinju i delikatnu izradu koja ulazi u naša tradicionalna zanatska djela. Kada posjetite CUE Podgoricu postajete dio naše živopisne tapiserije, gdje se naša tradicionalna hrana i rukotvorine prepliću kako bi stvorili autentično crnogorsko iskustvo. Dozvolite nam da vas povedemo na putovanje koje prevazilazi uobičajene turističke staze, u ukuse naše kuhinje, toplinu naših vunenih zanata i umjetnost naše stolarije. Ovo su ukusi, teksture i priče koje već generacijama odjekuju našim domovima i srcima i ključni su dio našeg poznatog The Living Room. Ovaj vodič dijeli neke od tih dragocjenih lokalnih blaga. 

Zaštitni znak Njeguša: Njeguški pršut i sir

Vaše upoznavanje sa Crnom Gorom mora početi sa prepoznatljivim delikatesama čudesnog sela Njeguši: Njeguški pršut i sir. Ova dva tradicionalna jela prikazuju bogato kulinarsko naslijeđe Crne Gore. 

Zvijezda ovog kultnog dueta je Njeguški pršut, sličan italijanskom, ali pojačan jedinstvenim crnogorskim štihom. Ova šunka se priprema koristeći mješavinu morske soli i prepoznatljivog zraka u regiji, njegujući svoj jedinstveni ukus tokom procesa sušenja. Kamen temeljac crnogorske kuhinje, ovaj pršut je dokaz Njegušinih prastarih prehrambenih tradicija i garantovano će vas natjerati da tražite repete. 

Uz Njeguški pršut nalazi se jednako voljeni Njeguški sir. Tradicionalni polutvrdi sir, napravljen od lokalnog kravljeg ili ovčijeg mlijeka, ima status favorita među mnoštvom crnogorskih sireva. Njegov ukus savršeno nadopunjuje prefinjeni ukus Njeguškog pršuta. 

Oba kulinarska remek-djela, u kojima se često uživa zajedno, sažimaju crnogorski način života i duboko poštovanje mještana prema kvalitetu i tradiciji. Kada ste u Crnoj Gori, radite ono što rade Crnogorci – uživajte u izuzetnoj kombinaciji Njeguškog pršuta i sira. 

Crnogorski medeni užici

Ovi prirodni užici sigurno će ostaviti trajan utisak na vas, nudeći autentičan ukus jedinstvene crnogorske flore. 

Crnogorski med, poznat po izuzetnom kvalitetu, gastronomski je dragulj. Raznovrstan ekosistem bogate flore zemlje daje jedinstvenu složenost medu, pri čemu svaka sorta ima svoj prepoznatljiv ukus i zdravstvene prednosti. 

Bagremov med, sa svojim prijatnim i umirujućim mirisom, posebno je efikasan za nesanicu i smirivanje preaktivnog nervnog sistema. Uparite ga s čajem od kamilice i pojačat ćete blagotvorne efekte čaja i meda, pomažući u ublažavanju stresa. 

Med od kadulje, sa izrazitim mirisom, odličan je za prehlade i bolesti praćene suvim kašljem.  

Livadski med, sa svojim bogatim i prijatnim ukusom, posebno se preporučuje osobama sa alergijama na polen. Redovna konzumacija može pomoći u pripremi tijela za proljeće, kada je zrak pun polena. 

Ovom medenom užitku se dodaju orašasti plodovi. Divna kombinacija slatkoće i hrskavosti stvara poslasticu koja je zdrava koliko i ukusna. Nudeći izuzetnu ravnotežu ukusa, orašasti plodovi u medu čine odličan suvenir ili poklon i služe kao ukusan podsjetnik na vaše putovanje i Crnu Goru.  

Dakle, kada ste u Crnoj Gori, obavezno se prepustite raznim vrstama meda i njihovim jedinstvenim prednostima. 

Maslinovo ulje: Tečno zlato Crne Gore

Bottles of olive oil and olives.

Crna Gora je raj za maslinare, koji se mogu pohvaliti obiljem maslinjaka koji daju neka od najboljih maslinovih ulja u regionu Balkana.  

Da biste u potpunosti cijenili tečno zlato Crne Gore, preporučuje se da ga kupite direktno od lokalnog proizvođača. Iako godišnja proizvodnja nije ogromna, domaće crnogorsko tržište nudi impresivan spektar kvalitetnih maslinovih ulja koja se iz godine u godinu poboljšavaju. Ovo visokokvalitetno maslinovo ulje prodaje se i turistima po vrlo povoljnim cijenama, kao autentični lokalni prehrambeni proizvod. 

Ali, kultura maslinovog ulja u Crnoj Gori nije isključivo vezana za proizvodnju i potrošnju. Uklapa u živahnu turističku tapiseriju, kroz inicijative kao što su organizovani obilasci hiljadugodišnjih maslinjaka, degustacije maslinovog ulja, pa čak i opuštanje među maslinama. Kao posjetilac, možete uživati u ljepoti ovih drevnih stabala – nekih starijih od hiljadu, a nekih čak i starijih od dvije hiljade godina – koja još uvijek donose plodove. 

Crnogorsko maslinovo ulje ističe se odličnim kvalitetom zarađenih medalja u Njujorku i Hrvatskoj. Stabla maslina uspijevaju na netaknutom, nezagađenom tlu, okruženom čistim priobalnim zrakom, osiguravajući visokokvalitetan rod. Ovo izuzetno ulje, zajedno s upečatljivom pričom o drevnim stablima, dodaje zadivljujuću dimenziju cjelokupnom iskustvu. 

Crnogorsko maslinovo ulje pokazuje turistima uvid u istoriju zemlje, njenu posvećenost tradiciji i poštovanje zemlje. 

Vina Crne Gore

Vaša crnogorska kulinarska avantura je nepotpuna bez isprobavanja svjetski poznatih vina. Vinarstvo je duboko ukorijenjeno u istoriji Crne Gore, a raznolikost njenih vina odražava bogatu i raznovrsnu topografiju zemlje. Vinogradi u zemlji se nalaze u različitim regijama, svaka sa svojim jedinstvenim klimatskim i zemljišnim uslovima. Lokalna vina su pravi užitak za ljubitelje vina i popularan izbor za ponijeti kući. Također, ne zaboravite probati rakiju, voćno fermentirano alkoholno piće. Ovo žestoko piće je dostupno na mnogim mjestima, ali prava domaća rakija nudi doživljaj bez premca. 

Crnogorsko zanatsko blago: školjke, drveni zanati i vuneni proizvodi

Seashell crafts displayed for sale as souvenirs.

Udaljavajući se od gastronomskih užitaka Crne Gore, peta stavka na našoj listi predstavlja gozbu za oči u vidu lokalnih zanatskih zanata. Bogato kulturno i prirodno naslijeđe Crne Gore sagledava se i u ručno izrađenim predmetima – od umjetnosti ukrašavanja školjki, izuzetnih drvenih zanata, do udobnih vunenih proizvoda. Svaki komad priča priču o obilnim resursima zemlje i neuporedivoj izradi lokalnih majstora. 

Umjetnost morskih školjki u Crnoj Gori pokazuje blisku povezanost zemlje s Jadranskim morem. Koristeći delikatnu ljepotu školjki, lokalne zanatlije stvaraju zapanjujuće komade koji odišu duhom crnogorske obale. Od zamršenih mozaika školjki do jedinstvenog nakita, ove priobalne kreacije stvaraju izuzetne uspomene koje podsjećaju na spokojnu crnogorsku obalu. 

Crnogorska tradicija izrade predmeta od drveta je jednako impresivna. Zanatlije vješto transformišu skromne komade drveta u izvanredna umjetnička djela koja služe kao funkcionalni, ali i dekorativni predmeti. Asortiman drvenih rukotvorina uključuje daske za hranu, rezbarene satove, ukrašene police i drugi drveni namještaj. Svaki komad otkriva crnogorsko poštovanje prema prirodi, pretvoreno u objekte ljepote i korisnosti.  

Na kraju, ali ne i najmanje važno, vuneni proizvodi Crne Gore nude toplinu i udobnost sa daškom tradicionalnog šarma. To uključuje ručno izrađene vunene čarape, izrađene tradicionalnim tehnikama i dizajnirane sa tradicionalnim uzorcima koji pričaju priče o prošlosti Crne Gore. Osim što su praktične za hladnije mjesece u Crnoj Gori, ove vunene kreacije služe kao ugodna uspomena na vašu posjetu. 

Školjke, drveni zanati i vuneni proizvodi nisu samo suveniri, oni su opipljivi narativi živopisne kulture Crne Gore i prirodnog bogatstva. Dakle, dok uživate u hrani i piću u zemlji, ne zaboravite istražiti lokalne zanate. Nude jednako divan i autentičan odraz crnogorskog života. 

Blago Crne Gore je mnogostruko, a na vašem proputovanju morate se susresti sa dušom nacije, koja je isprepletana pričama o njenoj prošlosti, i utisnuta sa ukusima i jedinstvenim teksturama. Dakle, ne zaboravite da uživate, doživite i ponesete komad Crne Gore sa sobom, bilo da se radi o ukusu ili zanatskom zanatu, od kojih svaki sadrži dio priče ove zemlje. 

SHARE THIS STORY